Tata Steel

Tata Steel

Tata Steel neemt al jaren deel aan het Nacht van de Nacht evenement, waarbij landelijk aandacht wordt gevraagd voor het reduceren van nachtelijke verlichting. Die avond wordt de verlichting op het terrein van Tata Steel zo veel mogelijk afgeschakeld, vanzelfsprekend alleen waar dat veilig kan. Sinds de vorige editie van de Nacht van de Nacht heeft Tata Steel in IJmuiden op diverse gebieden vooruitgang geboekt met het structureel reduceren van de verlichting op het terrein.

Op een groot deel van de 80 kilometer aan wegen is de verlichting nu ’s nachts met tweederde verminderd. Tevens is een proef gestart met het toepassen van LED-verlichting op het terrein en is een hemelhelderheidsmeter geïnstalleerd. “Tata Steel onderschrijft het belang van het Nacht van de Nacht initiatief”, aldus Hans van den Berg, directeur Manufacturing Iron & Steel bij Tata Steel in IJmuiden. “Minder licht uitstoten bespaart energie en zorgt voor minder verstoring van de natuurlijke nachtelijke ritmes. Tevens is het voor ons een goede aanleiding om te kijken waar we staan met ons programma om nachtelijke verlichting op ons terrein structureel te verminderen. Het doet me goed om te kunnen constateren dat we ten opzichte van vorig jaar opnieuw progressie hebben geboekt. En we blijven onverminderd werken aan het nog verder reduceren van lichtuitstoot. Onze inspanningen op dat gebied maken onderdeel uit van de bredere programma’s om zo veel mogelijk energie te besparen op de site van Tata Steel in IJmuiden en om de impact van onze bedrijfsprocessen op de omgeving te minimaliseren”, aldus Van den Berg.

Minder straatverlichting

De straatverlichting op de wegen op het noordelijk deel van het terrein van Tata Steel die niet voor de productie worden gebruikt, is sinds najaar 2015 met tweederde verminderd. Op die wegen worden ’s avonds en ’s nachts twee van de drie straatlantaarns uitgeschakeld tussen 18.00 en 21.00 uur en tussen 23.00 en 5.00 uur. Daarbij wordt dus rekening gehouden met de tijden van de ploegwissels. Indien dit uit veiligheidsoogpunt nodig is, kan de straatverlichting met een druk op de knop weer op 100% worden gezet.

LED-verlichting

Op twee wegen op het terrein zijn de straatlantaarns als proef voorzien van LED-verlichting. De uitkomsten van deze testopstelling leveren inzicht op in de mate waarin en locaties waar deze vorm van verlichting op de wegen bij Tata Steel kan worden toegepast.

Hemelhelderheidsmeter

Om de nachtelijke verlichting van Tata Steel beter inzichtelijk te maken is er een zogenaamde hemelhelderheidsmeter geplaatst op een 10 meter hoge mast op het fabrieksterrein. Op de landelijke site www.nachtmeetnet.nl zijn de resultaten daarvan te bekijken.

Bron: Tatasteeljobs.nl, oktober 2015

Lichthinder informatie

Naam Tata Steel
Adres Wenkenbachstraat 1
Plaats Velsen
Soort licht Verlichting uit een gebouw

Media


Deel op