Lichtontwerp van cruciaal belang

7 september 2016

Omschakelen van conventionele naar LED verlichting. Het gebeurt op steeds meer plekken. Vaak uit het oogpunt van energiebesparing. Lichthinder voorkomen, het andere belangrijke aspect van duurzame buitenverlichting, krijgt op dit moment nog niet de aandacht die het verdient. Reden te meer om hier de aandacht op te vestigen.

Wat is het probleem?

De kleur van LED verlichting is anders. Er zit meer blauw in het licht. Hier is het oog gevoeliger voor. Gevolg is dat de lichtuitstoot groter wordt, ook al blijft het lichtniveau gelijk. Doordat het blauw ook nog eens meer doordringt in de atmosfeer, verstoort het bovendien het zicht op de sterren meer. Als we niet zorgen voor een goede toepassing van LED verlichting, krijgen we meer lichtvervuiling. Ondanks de goede bedoelingen van het vervangen door LED.

Ons advies

Denk goed na voorafgaand aan de omschakeling naar LED verlichting. Schakel een lichtadviseur in die een goed ontwerp kan maken. Of laat uw lichtplan toetsen door een goede lichtadviseur. Vandaar ook dat er in de jury van de Ster van de Nachtprijs een lichtadviseur zit. En dat winnaars van de prijs een gratis advies van een (andere) lichtadviseur krijgen.

Lichthinder aanpakken:

Deel op