Licht en Donkerte Wadexcursie voor bedrijven

4 oktober 2018

UITNODIGING Licht en Donkerte Wadexcursie voor bedrijven

 

Port of Den Helder, Gemeente Den Helder, Provincie Noord-Holland en Natuur en Milieufederatie Noord-Holland nodigen u uit voor een licht en donkerte Wadexcursie in Den Helder op maandag 5 november 2018. Varend op het Wad sparren we graag samen met u over kansen om zo om te gaan met uw buitenverlichting dat u kunt bijdragen aan een Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied, rekening houdend met economische belangen, veiligheid en arbeidsomstandigheden.

Tijdens de excursie bekijken en beleven we het Wad en de verlichting in de omgeving en hoe we bij kunnen dragen aan een Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied. Onder de aanwezige bedrijven verloten we drie onafhankelijke, vrijblijvende lichtadviezen. We laten ons inspireren door:

  • Port of Den Helder die de verlichting op de Paleiskade recent aanpaste
  • De NAM die de buitenverlichting aan de Oostoeverweg gaat vervangen door LED
  • EDB die de komende jaren werkt aan de verduurzaming van de terreinverlichting op militaire terreinen in Den Helder (Marinebasis, Fort Erfprins en vliegkamp de Kooy).
  • Tata Steel die ons als ervaringsdeskundige vertelt hoe zij de afgelopen jaren structureel, stapsgewijs en met de nieuwste technieken de buitenverlichting aanpakken; en hoe zij als ambassa-deur ook andere willen inspireren door hun kennis in te zetten voor het lichtadviesteam.

 

Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied

45 partijen in het Waddengebied hebben zich gecommitteerd aan het Dark Sky Werelderfgoed Wadden-gebied. Om daarmee de kwaliteit duisternis in het Waddengebied verder te versterken als bijdrage aan het natuurlijk functioneren van het Werelderfgoed, en tegelijk te werken aan energiebesparing en een recreatief toeristisch nog aantrekkelijker Waddengebied.
Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal op-licht door de hoeveelheid kunstlicht. Met al dit overvloedige licht versluieren we het zicht op de sterren. Het versterken van de kwaliteit duisternis is belangrijk voor de natuur, voor de beleving van mensen en uit het oogpunt van energiebesparing.

In Den Helder hebben Gemeente Den Helder, Port of Den Helder, en het Energiedistributiebedrijf van de Koninklijke Marine het Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied omarmd. Zij hebben quick wins be-noemd. Het is nu het moment om door te pakken en individuele ondernemers uit te dagen en te inspire-ren om hier ook aan bij te dragen. Een aanpassing van de verlichting betekent niet direct dat er geïnves-teerd moet worden, het kan ook alleen gaan om afstelling van de verlichting (tegengaan van “strooi-licht”). Onnodige verlichting kost veel energie en daarmee geld. Gelukkig zijn er veel nieuwe ontwikke-lingen in het aanbod van verlichting en kunnen we dus iets doen om energie en natuur te sparen ook nog bij te dragen aan een recreatief-toeristisch aantrekkelijk Waddengebied. De meeste investeringen verdienen zich binnen 1 – 2 jaar terug.

Programma

18.00 uur Inloop met een drankje en een broodje
18.30 uur Welkom door directeur Port of Den Helder (Jacoba Bolderheij) en wethouder Gemeente Den Helder (Kees Visser)
18.45 uur Presentatie over Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied door Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en presentatie menu-kaart verlichting voor bedrijven
19.00 uur Introductie over de aanpak van Tata Steel IJmuiden en introductie lichtadviesteam
19.30 uur Rondvaart met korte pitches van meevarende initiatiefnemers. O.a. door Henk Zandvliet van de NAM. Onderweg benoemen we verwonderpunten en kansen
21.00 uur Afsluiting met drankje; aanwezige bedrijven kunnen zich in-schrijven voor een gratis lichtadviesgesprek

Wanneer?
Maandag 5 november

Locatie
Haven Den Helder (exacte locatie volgt na aanmelding)

Bent u er ook bij? Laat het ons dan hier voor 30 oktober weten!

Deel op