Dark Sky Parken

14 maart 2016

Nederland beschikt over één van de 31 wereldwijde Dark Sky Parken: de Boschplaat op Terschelling.
Nationaal Park Lauwersmeer heeft een aanvraag openstaan bij de organisatie, en het eiland Texel is ook hard aan het werk om Dark Sky Park te worden.

Tijdens het provinciale evenement van de Nacht van de Nacht 2015 op Texel sprak De Werkgroep Sterren Dichterbij de ambitie uit om toe te werken naar een Dark Sky Park. Als het even kan met het hele Waddengebied. Texel ziet mogelijkheden om zichzelf nog beter te promoten met de status van Dark Sky Park. Na het drukke zomerseizoen als de rust is weergekeerd is er, niet alleen tijdens de Nacht van de Nacht, duisternis als extra beleving.

De meeste Dark Sky Parken liggen in de Verenigde Staten. Een top drie van de donkerste gebieden ‘in de buurt’ hebben wij voor je op een rij gezet!

Duitsland: De Eifel is het Dark Sky Park van Duitsland. Bijzonder aan dit gebied is dat het park omgeven wordt door grote steden en dus veel licht. Bijna 20 miljoen mensen wonen binnen bereik van de trein of auto van de Eifel af. Het is een kunst om het park toch zo donker mogelijk te houden.

Wales: Slechts 10% van de Britse bevolking kan ’s nachts schitterende sterren zien. Een plek waar dat perfect kan is de Elan Vallei in Wales. De sterren bieden een decor aan het actieve nachtelijke wild.

Schotland: De ‘Sky Quality Meter’ waarmee gemeten wordt hoe donker een bepaalde plek is, is in Galloway Forest Park maar liefst 21-23,6! De schaal loopt van 0 tot 25. Om een idee te krijgen hoe donker het in dit gebied is: wanneer er een meting zou plaatsvinden in een grote stad zoals Utrecht, zou de score ongeveer 8 zijn. Zou er een meting plaatsvinden in een pikdonkere kamer, dan zou de score 24 zijn. Galloway Forest Park is 75.000 hectare groot. Het gebied bevat enkele gebouwen, de lichtvervuiling is beperkt tot het minimum. Je kan hier wel 7000 sterren zien en vaak zelfs de Melkweg.

Klik hier voor de hele lijst van Dark Sky Parken over de hele wereld.

Dark Sky Park Nacht van de Nacht

bron: www.nachtvandenacht.nl

Deel op