Licht en donkerte safari

Locatie: Terrein van Tata Steel in IJmuiden
Datum: donderdagavond 19 oktober
Tijd: 18.30 – 21.30 uur

Aanmelden (uiterlijk 10 oktober): op deze webpagina of per e-mail op secretariaat@mnh.nl

Tata Steel, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Provincie Noord-Holland en GreenBiz IJmond nodigen u uit voor een licht en donkerte safari op het terrein van Tata Steel in IJmuiden. We sparren graag samen met u over kansen om anders om te gaan met het gebruik van buitenverlichting, rekening houdend met economische bedrijvigheid, veiligheid en arbeidsomstandigheden.

Wat gaan we doen?

Marjan Minnesma, inspirator en directeur van Urgenda, laat ons met de Ledlamp als lichtend voorbeeld zien hoe het anders kan. We bekijken en ervaren 13 verschillende typen verlichting in de LED straat en aanwezige bedrijven kunnen zich inschrijven voor een onafhankelijk lichtadviesgesprek. De LED straat is een straat op het Tata Steel terrein waar 13 x 3 verschillende LED lichtarmaturen staan opgesteld zodat je goed de verschillen kunt vergelijken. De lichtadviezen worden gegeven door een lichtdeskundige van Tata Steel. Het staalbedrijf is al een aantal jaren bezig met het reduceren van licht op het eigen terrein ten behoeve van energiebesparing n minder natuurverstoring. Het bedrijfsbelang, waaronder veiligheid, blijft leidend, maar de benadering van het thema is anders geworden. Tata Steel won vorig jaar de Ster van de Nachtprijs van Provincie Noord-Holland en geeft nu graag haar kennis en kunde door aan andere bedrijven.

Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Met al dit overvloedige licht versluieren we het zicht op de sterren. Het versterken van de kwaliteit duisternis is belangrijk voor de natuur en uit het oogpunt van energiebesparing.

Onnodige verlichting kost veel energie en daarmee geld. Gelukkig zijn er veel nieuwe ontwikkelingen in het aanbod van verlichting en kunnen we dus iets doen om energie en natuur te sparen ook nog de Sterren dichterbij brengen. De meeste investeringen verdienen zich binnen 1 – 2 jaar terug.

Programma 19 oktober

  • 18.00 – 18.30    Inloop met een drankje en een broodje
  • 18.30 – 18.45    Welkom door site directeur Tata Steel Hans van der Berg en Gedeputeerde Adnan Tekin
  • 18.45 – 19.05    Introductie door Marjan Minnesma, als inspirator en directeur Stichting Urgenda
  • 19.05 – 19.15     Korte introductie over Sterren Dichterbij door Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en presentatie menukaart verlichting voor bedrijven
  • 19.30 – 21.00    Rondrit met verlichtingswave en bezoek aan LED straat waar 13 verschillende typen led verlichting kunnen worden vergeleken.
  • 21.00 – 21.30    Afsluiting met drankje: Tata Steel geeft het stokje door; aanwezige bedrijven kunnen zich inschrijven voor een gratis lichtadviesgesprek.
Deel op